Një histori psikoterapie

Një histori psikoterapie

Një nga nevojat që është e pranishme tek secili prej nesh është nevoja që dikush të na mbajë dhe të dijë çtë bëje me gjërat që ne derdhim tek ai ose ajo. Ky proces është i përshkruar nga Bion, ai përdori termat container dhe the contained. Një shembull për ketë është...

Simptoma, e vërteta dhe interpretimi

Simptoma, e vërteta dhe interpretimi

Simptomat mund të jenë shtysa që i bën shumë njerëz të fillojnë terapi. Disa prej tyre janë të lidhura me humorin, të ndjerit të trishtuar dhe me humorin e ulët, konfuzionin, zemërimin dhe vështirësinë në shprehjen ose mosshprehjen e tij. Vetminë, vështirësinë për...

Ëndërrimtar apo Pragmatist?

Ëndërrimtar apo Pragmatist?

Në parathënien e librit të tij Promises, Promises: Essays on Psychoanalysis and Literature Adam Phillips sjell një krahasim kurjoz rreth dy tipologjive të njerëzve që shkojnë në terapi. Ky libër i përbërë me esse që ndërlidhin psikanalizën dhe letërsinë është...

Mekanizmat mbrojtës psikologjik, çfarë janë?

Mekanizmat mbrojtës psikologjik, çfarë janë?

Nëse do të kuptosh më shumë rreth personalitetit tënd apo të dikujt tjetër, sidomos në qasjen që jep psikanaliza, do të ndeshësh një term shumë të rëndësishëm të quajtuar mekanizëm mbrojtës. Tipi i personalitetit varet shumë nga mbrojtjet që secili person përdor....

Ankthi: një hap më tej

Ankthi: një hap më tej

Gjatë bisedave të përditshme, ankthi sa vjen dhe është një përshkrues i shpeshtë i afektit të shumë njerëzve. Përshkrimet e përjetimeve përfshijnë: kam ankth, më merret fryma, më duket sikur do më bie të fikët, më rreh zemra fort ose; kam frikë, kam mendime shumë të...

I varrosur i gjallë

I varrosur i gjallë

Pamja e rrëzimi të ndërtesës së Teatrit Kombëtar preku secilin prej nesh, vetëdijen tonë personale e kolektive, por më së shumti mesiguri ka ndalur me peshë në pavetëdije. Aq më tepër kjo "prekje" delikate e përdhunshme ndjehet nga hapësira e mbetur bosh në qendër të...

Hapësira potenciale

Hapësira potenciale

Muajt e fundit dhe ato që priten të vijnë, zënë vend në fantazinë tonë si një periudhë sureale dhe e panjohur më parë. Lëvizja e njerëzve është reduktuar nga të qënit aktiv në qytet në të qënit aktiv brenda qytetit por larg tij, përkatësisht mbyllur në shtëpi. Po...

Reverie në gur

Reverie në gur

  Gur më gur të rrëmores së kanionit të dheut që harkohet prej detit Jon dhimbja zbërthehet si gjimbajtësja e një femre. Liria asnjëherë nuk ka kuptim të drejtëpërdrejtë! Këmbët gur më gur puthiten aty ku çastesisht uji ka merë dhimbja zbërthehet e ngjyhet si...

Ndije të lira

Ndije të lira

Pikturë e Sydney Long   Ndija e dijes për ndijën Në skajin e tejmë të skajit Mugët e ka bojën Mes nesh, meje, teje, atyre Gjysmëhije e feksur me laps plumbi Secili hedh portrete Dhe shton kalimthi një retiçencë A se nuk di, a se është i lënduar Ndija e dijes për...

Mbi psikoterapinë si mundësi

Mbi psikoterapinë si mundësi

Ndërkohë që jeta në Shqipëri bëhet gjithnjë e më tranzitore, dyshuese dhe sfiduese hapësirat për një shërbim psikoterapeutik në Tiranë janë në disponim të kujdo që ka nevojë a dëshirë. Por shumëkush mund të pyesë: Përse ta mendoj fillimin e psikoterapisë? Prej ku dhe...

Një riparim i përsëritur keq

Një riparim i përsëritur keq

La Plea, 1952, Rafael Tufino Tiranës, po të lëvizësh rrugëve me transport publik a ndryshe, shpesh kaplohesh nga përshtypja se e ardhmja është e shkuara por me terma të tjerë. E tashmja është veçse një pozicionim kufitar, tranzitor dhe i paqartë. Një pozicion që më...

Pin It on Pinterest